De Knie

De Knie


Knie

Het kniegewricht is een ingewikkeld scharniergewricht tussen het boven- en het onderbeen. Ingewikkeld omdat het niet alleen draait om 1 as, en dus buigen en strekken mogelijk maakt, maar omdat tijdens dat buigen en strekken de knie ook nog eens draait om een verticale as, waarbij het onderbeen draait ten opzichte van het bovenbeen, en dat allemaal tegelijk met een schuifbeweging van voren naar achteren. En om het geheel verder te compliceren is er ook nog een gewricht tussen het bovenbeen en de knieschijf tijdens al deze bewegingen.

Kraakbeen

Zowel boven- als onderbeen zijn bedekt met een glijvlak, een coating, het kraakbeen. Samen met het gewrichtsvocht zorgt dit voor een vrijwel wrijvingsloos contact. Aan de randen bevinden zich 2 elastische afsluiters en vergroters van het loopvlak, de binnen- en buitenmeniscus.

Banden

Omdat boven- en onderbeen eigenlijk los op elkaar staan, zijn er banden nodig om stabiliteit te geven: de voorste- en achterste kruisband, en de binnen- en buitenband. Deze banden verzorgen slechts een deel van de stabiliteit.

Kapsel

Stug, en stevig weefsel dat de knie omsluit, en een belangrijk deel van de stabiliteit verzorgt. Aan de binnenkant is dit knie kapsel bekleedt met een laagje slijmvlies dat het gewrichtsvocht produceert.

Spieren

Rondom de knie bevinden zich de buigers en strekkers van het been: aan de voorzijde de 4-koppige strekker, de Musculus Quadriceps, die uit 4 spieren bestaat, en eindigt in 1 pees: de kniepees. In die pees zit een krachtverdeler: de knieschijf. Aan de achterzijde bevinden zich de hamstrings, de buigers van de knie. En nog enkele kleinere pezen die de draaiing in de knie verzorgen.

Slijtage

Slijtage is eigenlijk een verkeerd woord. Alleen in het Nederlands heet het zo. Alle andere talen spreken van arthrose of arthritis, een ontsteking (niet een infectie) van het gewricht. Oorzaak van arthrose is eigenlijk onbekend. Ook is onbekend waarom de ene mens met arthrose weinig klachten ervaart, en de andere veel klachten heeft.