De Knieprothese

De Knieprothese


De mythe

Dokter Van Leeuwen plaatst al meer dan 25 jaar de Genesis Totale Knieprothese van de firma Smith & Nephew, bij inmiddels al zo’n ruim 1500 patiënten.
Dit is een uiterst betrouwbare prothese, met uitstekende resultaten na 25 jaar, en één van de vijf beste protheses ter wereld. En in Nederland en West Europa het meest gebruikt.

Er zijn vele andere merken Totale Knieprothesen in de handel, en elk merk doet uiteraard zijn best de eigen, specifieke voordelen te benadrukken.
Ik noem er een paar:

 • knieprotheses voor vrouwen
 • diepbuigende protheses voor moslims
 • custom-made, “op maat gemaakte” knieprotheses

Maar uiteindelijk telt maar 1 ding, en dat is hoe tevreden u bent met uw knieprothese.
En dan blijkt uit grote internationale onderzoeken met honderdduizenden patiënten dat de door ons gebruikte Genesis Totale Knieprothese samen met nog 4 andere merken, in de top 5 zit.
En dat alle andere, speciale protheses, het zeker niet beter doen, vaak zelfs slechter. Het gaat dan om pijn, functie, gebruik in het dagelijks leven, levensduur.

Samenvattend: het is een mythe dat speciale protheses betere resultaten opleveren dan de meest gebruikte protheses.

Het belangrijkste voor een goed resultaat is dat een goede prothese geplaatst wordt door een chirurg die dat vaak doet, met een team dat dit vaak doet, en in een centrum waarin men dat vaak doet.

Verwachtingen

Een Totale Knieprothese plaatsen, een “nieuwe knie”, is geen kleine ingreep.

Belangrijk voor u is reële verwachtingen te hebben:

 • de revalidatie duurt gemiddeld 3 tot 6 maanden. In het begin is de geopereerde knie dik, stijf, warm en pijnlijk. En dit wordt geleidelijk langzaam beter. Soms zijn mensen na 6 weken al blij met de nieuwe knie, soms pas na een jaar. Gemiddeld dus 3 tot 6 maanden.
 • complicaties kunnen altijd optreden, weliswaar in minder dan 1% van de gevallen, maar toch een belangrijk punt! Bij alles wat wij doen zijn er risico’s, en wij doen er alles aan deze te beperken, maar helemaal risicoloos kunnen wij operaties niet maken: we praten over infectie, trombosebeen en longembolie als de meest voorkomende complicaties.
 • Na 1 jaar is:
  • 95% van de mensen wel tevreden met de nieuwe knie. De meesten zeggen dat zij de knie wel voelen, maar blij zijn dat ze de operatie hebben laten uitvoeren. Slechts zo’n 5% is de knie helemaal vergeten.
  • 5% blijft ontevreden met de nieuwe knie. De oude pijn zijn ze meestal wel kwijt, maar er is dan een nieuwe pijn voor in de plaats gekomen.

Deze getallen liggen internationaal op hetzelfde niveau, en dus ook bij ons.

Rondom de operatie

Voor de operatie
De orthopeed beoordeelt of een operatie zinvol is, en vervolgens besluit uiteraard alleen u of u zich wilt laten opereren. Ernstige afwijkingen op de röntgenfoto bepalen maar voor een klein deel of operatie noodzakelijk is. De klachten die u heeft zijn van veel groter belang. Alleen als de klachten dat rechtvaardigen, en van dien aard zijn dat uw leven ernstig beperkt wordt door de knie, is het plaatsen van een Totale Knieprothese zinvol.

Tijdens de operatie
Wij opereren het liefst met een ruggenprik. De meeste mensen kiezen ervoor om ook wat te slapen, zodat ze de operatie niet mee hoeven te maken. Maar wakker blijven mag ook, we zetten dan een muziekje op dat uw voorkeur heeft. De keuze is aan u.

De knie wordt aan de voorzijde geopend, de knieschijf wordt omgeklapt, en met richtapparatuur worden de loopvlakken van de knie verwijderd met een zaagje. Dit maakt uiteraard wel lawaai.
Vervolgens wordt de knieprothese geplaatst met botcement, en als dit is uitgehard, wordt de knie weer gesloten.
Er wordt lokaal verdovend middel in de knie gespoten, zodat u enkele uren later weer op de been kunt zijn.
De operatie duurt ongeveer 60 tot 70 minuten.

Na de operatie
U verblijft een uurtje op de recovery / uitslaapkamer/ verkoeverunit. Daarna gaat u weer terug naar de verpleegafdeling.
Enkele uren later verschijnt de fysiotherapeut, die u uit bed haalt, en met u gaat lopen.
De meeste mensen blijven 1 nacht, sommigen 2. Vaak is na 24 uur de plaatselijke verdoving die tijdens de ingreep werd ingespoten, uitgewerkt, en is er dus wat meer pijn. Maar met goede pijnstilling is dat goed te behandelen.
U leert lopen met 2 krukken, en mag meteen vol op het been staan. De krukken zijn er alleen voor uw eigen stabiliteit tijdens het lopen. Zodra het vertrouwd is, kunt u er mee stoppen.
De meeste mensen gebruiken de eerste 3 maanden buiten nog 1 kruk.
Na 2 weken mogen de hechtingen eruit.
En weer 4 weken later volgt een controlebezoek, waarbij ook een controlefoto wordt gemaakt. Vanaf dat moment mag u ook weer autorijden.
Als er niet al te veel problemen zijn, is dat ook meteen het laatste bezoek; nacontroles zijn niet nodig.

Maar u bent en blijft altijd welkom als er problemen zijn.

Handige links:

 •  Website van onze beroepsvereniging, de Nederlandse Orthopedische Vereniging, betrouwbare informatie met folders, filmpjes en andere artikelen, klik hier.
 •  Engelstalige website van de amerikaanse orthopedische vereniging, de American Academy of Orthopedic Surgeons. Betrouwbare informatie. “Slijtage” heet daar “arthritis”, klik hier.